Hi.

Welcome to my blog. I document my adventures in travel, style, and food. Hope you have a nice stay!

Förhöjda blodsockernivåer kan orsaka många problem

Förhöjda blodsockernivåer kan orsaka många hälsoproblem. Den mest märkbara effekten är början av diabetes, särskilt hos personer med en familjehistoria av sjukdomen. Diabetiker bör ta hand om sin kost för att förhindra blodsockret att stiga till farliga nivåer. Dessa pre-diabetiker eller de som har anlag för sjukdomen bör hålla sina blodsockernivåer nere med en kontrollerad diet detta kan reducera chansen att utveckla diabetes och slippa vara beroende av medicinsk behandling.

Om du har blivit diagnoserad med diabetes, är det farligt att anta att du endast med kost och motion kan kontrollera din blodsockernivå. Om du är tillräckligt disciplinerad kanske din läkare kan gå med kontrollerad kost och träning tillsammans med minimal medicinsk behandling. Dock rekommenderas diagnoserade diabetiker att ta kontroll över sina blodsocker nivåer med strikt diet och motion.

Nyckeln är att förstå vikten av att äta rätt mat. Mat kan gradvist eller snabbt orsaka en ökning av blodsockret (viket normaltsett de flesta människor ska undvika). Hur din kropp reagerar på mat beror på den mat du ätit. Komplexa kolhydrater orsakar en gradvis ökning medan kolhydrater och raffinerat socker orsakar en snabb ökning av blodsockernivåer.
Välj hälsosam kolhydrater

I slutändan omvandlas all mat till blodsocker och konsumeras för att producera energi.

Iden är att undvika livsmedel som genererar denna process för snabbt. Socker och stärkelse bryts ner i blodglukos under matsmältningen. Hälsosamma val av kolhydrater är frukt, grönsaker, fullkorn, baljväxter och en måttlig mängd fettsnåla mejeriprodukter. Dessa källor av kolhydrater hjälper att till att upprätthålla sunt blodsocker.

Observera att fettsnål mat inte nödvändningsvis har låg kalorimängd. Det rekommenderas att man alltid läser innehållsförteckningen och näringsinnehållet innan du köper din mat.

Några sunda fullkorn är korn, havre, spelt, vete, kamut och brunt ris.
Bröd och spannmål är hälsosamma så länge du håller dig borta från fettrika sorter med hög sockerhalt. Välj bröd och spannmål som innehåller mindre än 450 mg per 100 mg natrium.
Ät kolhydrater i små mängder vid varje måltid, men ät helst mer grönsaker utan stärkelse.
Ät även protein vid varje måltid, proteiner är bra för hälsan och hjälper måttlig blodsocker att stiga.

Ät mer fiber

Fiber renar kroppen och hjälper till att kontrollera blodsockernivån. De flesta grönsaker är rika på fibrer, särskilt de med gröna blad. Många frukter, nötter och grönsaker är rika på fibrer och även fullkornsprodukter.

Den vattenlösliga fibern är mycket viktigt för att upprätthålla god hälsa, den finns bland annat i livsmedel såsom bönor, nötter, frön och havrekli.
Linfrön är en bra fiberkälla och vidbehåller en balanserad blodsockernivå. Blanda 2 msk linfrö med 300 ml (10 oz) vatten på morgonen för att erfara linförnas förmåner.

Ät fisk, minst två gånger i veckan (för icke vegetarianer)

Fisk är rik på protein och påverkar inte blodsockret lika mycket som kolhydrater. Fisk innehåller mindre fett och kolesterol än kött och fågel. Många typer av fisk som lax, makrill och sill har också höga halter av omega-3-fettsyror, omega-3-fettsyror sänker fetterna som kallas triglycerid och främjar en god kardiovaskulär hälsa

Undvik fisk med höga kvicksilverhalter som svärdfisk och makrill.
Andra bra källor till magert protein inkluderar baljväxter, nötter, frön, ärtor, kalkon och kyckling. Du kan också överväga proteindrinkar med mindre än fem gram socker.

Ät mer havre

Havregryn socker omsätts långsamt, vilket förhindrar att blodsockret stiger dramatiskt samtidigt som kroppen får energi den behöver, med en långsam frisättning. Linser och baljväxter (bönor) är lika fördelaktiga (För vissa människor orsakar dessa livsmedel matsmältningsbesvär och gaser tills deras matsmältningssystem har vant sig med dem). Alla dessa livsmedel innehåller vattenlösliga fibrer, vilket fördröjer upptaget av socker och kolhydrater.

Sök icke-stärkelserika grönsaker

Broccoli, spenat och gröna bönor är utmärkta exempel. Dessa grönsaker innehåller låga halter av kolhydrater, detta resulterar att blodsockret inte påverkas, de innehåller höga halter fiber och har även en renande effekt (linser, bönor och havre är stärkelserik mat men de innehåller vattenlösliga fibrer som kompenserar effekterna av deras stärkelsehalt).

Byt ut ditt godis med jordgubbar

Trots sin söta smak innehåller jordgubbar mycket låg halt kolhydrater och påverkar inte väldigt mycket blodsockret i kroppen. De innehåller också höga halter av vatten, som hjälper dig att känna dig nöjd längre. Detta resulterar att du känner dig mindre frestad att äta annan söt mat.

Drick mer vatten

Tänk på att läsk och söta juicer ökar blodsockret snabbt. Ersätt dessa drycker med vatten eller kolsyrat vatten och du skulle snabbt kunna minska ditt dagliga intag av socker.

 • Det finns många kommersiellt tillgängliga smaksatta vatten, som är mer tilltalande än vatten. Men se upp att undvika tillsatt socker. Du kan lägga till jordgubbar, skivor av citron eller lime eller ett stänk av apelsinjuice för att smaksätta ditt vatten utan att lägga till tomma kalorier av socker.
 • Ställ vatten med citronskivor i kylskåpet. Det är mycket uppfriskande på en varm dag och har en utsökt smak. Variera smaken med andra citrusfrukter som jordgubbar, äpplen eller bär.
 • Försök att dricka 6-8 glas vatten om dagen för att inte bli uttorkad.
 • Var försiktig när du konsumerar juice och försök att hålla det till ett minimum eftersom fruktjuice innehåller naturligt fruktos kolhydrater (socker).

Strö kanel på maten

Vissa experter tror att kanel har en sänkande effekt av blodsockret, speciellt hos personer med diabetes. Resultaten är långt ifrån entydiga, men tidiga studier stöder påståendet.

 • Men tro inte att kanel är en magisk lösning! Betrakta det som ett förslag.
 • Kanel ersätter socker och konstgjorda sötningsmedel i varma drycker, eftersom det har ett mycket lågt glykemiskt index.

Lär dig hur många kalorier du bör äta dagligen

 • Om du äter rätt mängd kalorier, kan du förhindra att äta för mycket, vilket kan orsaka en övermåttlig nivå av socker som kommer in i ditt blodomlopp.
 •  
 • Konsumera mellan 1200 till 1600 kalorier per dag om du är kvinna i medelstorlek som vill gå ner i vikt eller kvinna av medellängd som inte motionerar mycket.
 • Konsumera mellan1600 till 2000 kalorier per dag om du är en stor kvinna som vill gå ner i vikt eller om du är en man av medelstorlek som inte motionerar mycket eller vill gå ner i vikt, eller om du är en stor man som vill gå ner i vikt.
 • Konsumera mellan 2000-2400 kalorier per dag om du är en stor man som tränar mycket eller en lång man med en hälsosam vikt eller kvinna en stor kvinna som motionerar mycket.

Gör utbyten

I stället för att helt förändra sättet du äter, försök att byta ut dina dåliga matvanor med hälsosamma val istället för att undvika förhöjda sockernivåer.

Räkna dina kolhydrater

Särskilt det raffinerade kolhydraterna du förbrukar så som vitt mjöl, sockrade flingor och friterade produkter. Kolhydrater har störst effekt på blodsockernivåer än något annat livsmedel, detta är för att kolhydraterna omvandlas till glukos snabbt.

Kontrollera din glykemiskt index

Detta index rangordnar kolhydrater baserat på blodsockernivåerna efter att ha ätits. Mat som har ett lågt glykemiskt index är mindre benägna att höja ditt blodsocker än de med högt index.

 • Tänk på glykemiskt index inte tar hänsyn till några andra källor av socker än glukos. Den tar inte hänsyn till sockerkällor som fruktos och laktos som också förhöjer blodsockernivån.

Råd

Var inte rädd för att äta skalet på frukt och grönsaker om möjligt, eftersom de flesta av näringsämnen finns precis under skalet. När du kokar eller ångkokar grönsaker, försök att återanvända kokvattnet i exempel soppa eller sås för inte förlora alla vitaminer som avgetts i kokvattnet.

Ät sallader med råa grönsaker, de ger vitaminer utan att ändra din diet, vara noga med att tvätta dem väl först.
Prata med din läkare innan du ändra din markant ändrar dina kostvanor. Din läkare kan hjälpa dig med en hälsosam diet plan för dina behov som avlägsnar de negativa faktorerna som påverkar din hälsa.

Hela familjen kan äta samma hälsosamma livsmedel. Det finns inget behov av att utesluta någon, alla kan äta av samma nytta hälsosam och näringsrik mat.
Promenera mycket, motion hjälper din kost genom att öka din metabolism. Om du är diabetiker, kommer din läkare att guida dig så att du har korrekt blodsockernivå om du utövar ansträngande träning. När du väl har etablerat en träningsrutin, vet du bättre hur du bibehåller en balans mellan mat och medicin som gör att du orkar träna som en del av en plan för att reglera ditt blodsocker.

Varning

Försök att inte minska ditt blodsocker till noll. Ett alltför lågt blodsocker kan vara lika skadligt för hälsan som en hög nivå av socker. Ett alltför högt blodsocker (och socker i  din kost) är dåligt för hälsan, likaså är det motsatta. Det är därför vi har rekommenderat att inkludera linser och baljväxter i kosten. Dessa livsmedel omvandlas till socker i blodet mycket långsammare och ger energi under en längre period, vilket är idealiskt. De tre aspekterna för en diabetiker att balansera sitt blodsocker är: kost, motion och medicinering. Dessa tre aspekter måste vara i god balans.

Japan slaktar delfiner